ETNO POLSKA 2021 – ostatnie warsztaty

W czwartek 26.08. odbyły się ostatnie już warsztaty w ramach cyklu #etnopolska2021 „Z tradycją ku nowoczesności-dziedzictwo Bochni Miasta Soli”. Tym razem tworzyliśmy prace z masy solnej.

Przypominamy, że podsumowaniem całego cyklu EtnoPolska 2021 będzie wystawa prac uczestników warsztatów w dniu 14 września, na którą już dzisiaj serdecznie zapraszamy.

Tradycyjnie już, nasz warsztat rozpoczął się od krótkiego wprowadzenia, jak należy pracować z masą solną. Później uczestnicy podzielili się z innymi swoimi pomysłami na prace i ruszyli do działania. Jak widać na zdjęciach, łatwo nie było, choć zabawa była przednia.

Masa solna wymagała odpowiedniego przygotowania, aby osiągnąć konsystencję odpowiednią do tworzonej pracy, ugniatanie masy solnej nie miało końca. Pomysłów na prace było wiele, co możemy podziwiać na końcowych zdjęciach — powstały rzeźby, płaskorzeźby i kompozycje — wszystko to, co wymyślili sobie nasi twórcy. A wszystko to odbywało się w świetnej atmosferze i przy pełnym relaksie. Po wyschnięciu prace zostaną podpisane i zaprezentowane na wystawie prac wszystkich uczestników warsztatów.Autorom wszystkich prac składamy ogromne gratulacje!!!

Organizator: Fundacja Pomocy Osobom Niepełnosprawnym oraz Dzieciom i Młodzieży Auxilium

Partnerzy:

RERUM

Kopalnia Soli „Bochnia”

Pzn Koło Bochnia

Patron medialny: Bochnianin.pl

Projekt dofinansowany ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury EtnoPolska 2021.

Fot.: materiały własne #etnopolska2021 #auxilium #rerum #bochnia

Dostępność: zamieszczone fotografie przedstawiają przestrzeń wystawową i dzieci zgromadzone wokół osoby prowadzącej, w skupieniu słuchające wykładu osoby prowadzącej warsztaty. Kolejne fotografie ukazują pracownię plastyczną w trakcie warsztatów, dzieci siedzące na kolorowych krzesłach przy stolikach przygotowanych do pracy. Na stolikach leżą materiały plastyczne — podkłady kartonowe i narzędzia pomagające wykonać zdobienia. Na następnych zdjęciach widzimy dzieci już w trakcie prac twórczych, pieczołowicie ugniatające masę solną, tworząc z niej prace o różnorodnych kształtach. Kilka ostatnich zdjęć prezentuje prace końcowe uczestników warsztatów.